Şişme Bot alacaklar yıllardır bilinen, kaliteli, markalı ürünlere odaklanmalı…

CNR Avrasya Boat Show’da denizde güvenlik öne çıktı… Botların bozulan imajını, yerli üretim temize çıkaracak.CNR Avrasya Boat Show Fuarı yoğun ilgi ile devam ediyor. CNR EXPO Yeşilköy’de 21 Şubat tarihine kadar açık kalacak fuarda, görkemli tekne, yat, yelkenlilerin yanı sıra denizcilik ile ilgili malzemeler de yoğun ilgi görüyor. Fuara katılan bot ve can yelek firmaları, botlara ve can yeleklerine getirilen ‘kalite kontrol’ünün yerli üreticilere yaradığını gözler önüne seriyor.

Dünyada karada yapılan ikinci en büyük tekne ve yat fuarı olan CNR Avrasya Boat Show, ziyaretçilerin yoğun ilgisi ile devam ediyor. CNR EXPO Yeşilköy’de 21 Şubat Pazar gününe kadar görkemli yat, tekne ve yelkenlilerin yanı sıra uygun bütçeli ürünlerin de sergilendiği fuarda, denizcilikle ilgili aksesuar ve ekipmanlar da büyük ilgi gördü. Bunlar arasında yer alan botlar, fiyatları bin liradan 58 bin liraya kadar değişen fiyatları ile CNR Avrasya Boat Show’da dikkat çekti.

Denetimle botlarda kalite artacak Fuara katılan firmalar son zamanlarda Ege Denizi’nde başta Suriyeliler olmak üzere göçmenlere can pazarı yaşatan kalitesiz bot ve can yeleklerine işaret ederek, bu konuda üretimde ve ithalatta kalite kontrolünün getirilmesini olumlu buldular. Kaliteyle birlikte sektörün de gelişeceğini ve yerli üretimin olumlu etkileneceğini vurgulayan Egem Boat firmasının sahibi Aliye Çanakkale, “Botların devlet kontrolüne alınması çok iyi oldu. Böylelikle bu işi bilmeyenler, hileli şekilde merdiven altı üretim yapanlar ayrıştı. İthalata getirilen kısıtlamalar yerli üreticilerin önünü açtı. Ancak uygulamalar sonrası yerli bot üreten firmalar artacak. Böylelikle hem ülke ekonomisi kazanacak hem de hepsinden önemlisi botlar artık insanların hayatına mal olmayacak” diye konuştu.

“Çin’den konteynerler dolusu bot geldi” Denetleme öncesi Çin’den çok sayıda konteyner dolusu şişme botlar ithal edildiğini belirten Çanakkale, “Çin’den gelen botlar ve merdiven altı üretim sonucu insanlar hayatını kaybetti. Artık liman kaydı zorunlu olmalı. TSE, CE gibi deniz belgesi olmayan botları vatandaşımız almamalı. Bot can almaz, can kurtarır. Botun yıkılan imajını yaptığımız A kalite üretimle düzelteceğiz. Bizim botlar batmaz. Bot en az üç veya dört bölmeden oluşur. Bir bölmede sorun olsa diğer bölmeler rahatlıkla insanları karaya çıkarır. İnsanlar uyarıları dikkate alırsa, denizde bot yüzünden yaşanan kayıplar olmaz” dedi.

Çin malı botlar CE standardı taşımıyor Yamaha Marina Araçları Pazarlama ve Satış Müdürü Orhun Şentürk de Çin üretimi botlarda standart dışı malzeme kullanıldığını belirterek,  “Çinli ürünlerde CE standartları ve yeterli test raporları yok. Çin ürünü botlarda yaşanan sorunlar bize acı tablo yaşatıyor” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Çin’den ithal edilen botların 8 metre boyundaki 8 bin dolara satılıyor. Bizde aynı boyuttaki botlar ise 58 bin dolara satılıyor. Bu fiyat farkından bile kalite anlaşılıyor.  Bot alacaklar yıllardır bilinen, kaliteli, markalı ürünlere odaklanmalı.”

“Can yeleğinde ciddi pazar oluştu” Fuarda denizdeki ölümlerin en büyük nedenlerinden biri olan can yelekleri de yoğun ilgi görüyor. Can yeleklerinde denetimin artırıldığını, merdiven altı üretim ile çok ciddi savaş verildiğini aktaran Lalizas firması sorumlusu Nihan Güney Önce, denizde can yeleğinin kurbanı olan insanların sorumlusunun merdiven altı üretim olduğunu söyleyerek, insanların evlerinde can yeleği ürettiğini ifade etti. Önce, can yeleğinde ciddi pazar oluştuğunu anlatarak, “Vatandaşımız can yeleği alırken, sertifikalı ürünler almalı. Denetimlerden memnunuz. Bu hep böyle devam etmeli” şeklinde konuştu. Kaliteli bir can yeleğinin insanı 8 saatten fazla suyun üzerinde tutabildiğini aktaran Önce, sertifikalı ve kaliteli ürünlerini CNR Avrasya Boat Show’da 35 liradan 150 liraya kadar değişen fiyat etiketleri ile sergilediklerini söyledi.

CNR Holding kuruluşlarından Pozitif Fuarcılık tarafından,  Deniz Endüstrisini ve Denizciliği Geliştirme Derneği (DENTUR) desteğinde düzenlenen fuar, binin üzerinde markanın katılımı ile 85 bin metre kare alanda düzenleniyor. CNR Avrasya Boat Show’da sergilenen yat, tekne ve yelkenlilere fuar açıldığından bu yana özellikle İtalya, Almanya, Ukrayna, İngiltere, Fransa, İspanya, Polonya ve Bulgaristan’dan gelen ziyaretçilerin ilgisi büyük oldu.

Related Posts

Leave a Reply